Proč u Vás dostanu picolo když si objednám espresso?
Na to je velice jednoduchá odpověď. Něco jako picolo neexistuje. Je to nesmyslný název, který zavedli češští hostinští. Ve většině restauracích kávu nijak více neřeší. Proto je vlastně úspěch pokud mají jinou kávu než turka. Jediný správný název je espresso. Espresso je káva připravená pod stálým tlakem 8 barů po dobu 30-ti sekund ze 7g čerstvě namleté kávy, která má obsah 25 - 30ml.
Zde si můžete prohlédnout 30-ti sekundovou extrakci správného espressa a příliž dlouhého espressa.
Na horní sekci je vidět přesné espresso, které má obsah 30 ml, oříškově hnědou crému, kterou když promícháte lžičkou tak se zpět spojí.
Na spodní sekci je espresso příliž dlouhé (špatně nastavený mlýnek při mletí kávy). Voda přes kávu proteče příliž rychle. To má za následek nevýraznou chuť, která může být více kyselá. Créma je světlá a po promíchání lžičkou se již nespojí či se zcela rozplyne. To je znak špatně připraveného espressa. Takto připravené espresso doporučuji vrátit. Nevychutnáte si jeho chuť.
Opakem dlouhého espressa je krátké espresso. Tzn. opět špatně nastavený mlýnek při mletí, voda se přes kávu téměř neprotlačí a výsledkem je menší množství než 20ml za 30s. Takto připravené espresso nemá téměř žádnou crému nebo je přes ní vidět uprostřed černá káva. Poznáte ho podle velmi hořké až zemité chuti. Znovu doporučuji vrátit.
Může se stát (ale né u nás): Aby Vám obsluha donesla plný šálek kávy nechá vodu protékat přes kávu delší dobu než 30 s není vyjímka, že kávu extrahují i 2 minuty. Takto připravená káva je pouze hořká, bez kávové a plné chuti. Zůstane Vám po ní pachuť v ústech. Při přípravě espressa je extrakce nad 30s absolutně nepřijatelná. Nedoporučuji Vám takto připravné kávy konzumovat, kromě příjmených chutí se do kávy extrahují i škodlivé látky, které Vám mohou způsobit zažívací problémy.